Att bli webbdesigner

Är du intresserad av IT och webb? Är du grafiskt kreativ och gillar att skapa snygga layouter med bra användarvänlighet och funktionalitet? Kanske är då den här artikeln just för dig. Här tänkte jag nämligen gå igenom hur man går sig till väga för att bli webbdesigner och få arbeta med att skapa hemsidor på nätet.

Vad gör en webbdesigner?

Först och främst tänkte jag klargöra vad en webbdesigner faktiskt gör och vilka kunskaper och färdigheter en webbdesigner bör ha. Innehar man titeln webbdesigner arbetar man troligtvis med att skapa funktionella, användarvänliga och estetiska webbplatser utifrån en beställares behov och önskemål. Ofta är det ett företag eller en myndighet som antingen säljer en produkt eller tjänst, eller helt enkelt kommunicerar eller informerar om någonting. Antingen har webbdesignern eget företag och tar uppdrag som frilans, eller så är webbdesignern anställd på ett företag som säljer webblösningar, alternativt arbetar som intern webbdesigner på ett stort företag. En annan möjlig arbetsplats är på en design- eller reklambyrå.

För att kunna bygga en hemsidas struktur, funktion och design krävs såklart vissa grundläggande kunskaper som en webbdesigner bör ha. Man bör kunna vissa programmeringsspråk (så som till exempel HTML, CSS, JavaScript etc.) och gärna även olika bildhanteringsprogram (till exempel Photoshop och Illustrator). Dessutom krävs såklart en viss känsla för grafik och design för att kunna bemästra designaspekter som bland annat layout, färg, och typografi, samt en förståelse för användarvänlighet och navigering på Internet.

Vägen till jobbet

Så hur ska man då bära sig åt för att lära sig detta? Många är överens om att det är svårt att lära sig webbdesign från böcker. Dels går tekniken så pass fort framåt att böcker snabbt blir utdaterade, dels innebär webbdesign praktiskt arbete som ser väldigt olika ut beroende på vilken plattform och vilket språk som används. Det är därför viktigare att fokusera på det praktiska och verkligen sitta framför en dator och öva, öva, öva. Därmed inte sagt att en webbdesigner inte behöver någon utbildning i skolan. Tvärtom. De flesta arbetsgivare kräver en akademisk utbildning då de anställer en webbdesigner.

Sveriges första webbutbildning sägs vara den två-åriga kurs som dåvarandra Arbetsförmedlingen, tillsammans med MacMeckarna, anordnade i Malmö för grafiker, projektledare och journalister som ville börja publicera på webben.  I dag kan du välja din inriktning mot webbdesign redan på gymnasiet. Vanligt är att man då väljer ett tekniskt program med inriktning på informations- och medieteknik, vilket ger en bra grundläggande utbildning. Men, ofta kräver arbetsgivare ändå att man fördjupar sina kunskaper på en eftergymnasial utbildning. Nuförtiden erbjuds särskilda program för de som vill bli webbdesigners på både universitet, högskolor, folkhögskolor och yrkeshögskolor runt om i Sverige. Många universitet och högskolor erbjuder även enstaka kurser för att lära sig grunderna i webbdesign eller lära sig särskilda språk så som HTML/CSS eller Javascript.Summan av kardemumman är helt enkelt att för skapa sig ett framtida yrke som webbdesigner så bör man 1) skaffa sig en ordentlig utbildning i området, 2) lära sig de grundläggande språk och datorprogram som en webbdeisgner behöver kunna, samt 3) sitta framför datorskärmen och ÖVA! En sak som är viktig att komma ihåg är att det, för alla yrkesval, underlättar otroligt om man har ett personligt intresse i det arbete man skall utföra. Särskilt sant är detta för webbdesign där det krävs att man kan sina språk och sina program, förstår sig på vad som är snygg design, och dessutom ständigt håller sig uppdaterad på alla nya tekniker och verktyg. Som det gamla djungelordspråket går: ”Välj ett jobb du älskar och du kommer aldrig att behöva arbeta en dag i hela ditt liv”.