Designa din egen hemsida

Idag är det enkelt att designa sin egen hemsida. Det finns många plattformar att välja på och en mängd mallar att välja mellan. För att skapa en bra hemsida krävs inte mer än grundläggande kunskaper att navigera på internet. Börja med att utgå ifrån syftet med en hemsida. Är det till för kunder, vänner och familj eller enbart privat?

En hemsida som riktar sig till kunder bör vara professionell där det tydligt framgår vad för varor eller tjänster som erbjuds. Information om själva företaget och de som driver det brukar alltid vara uppskattat. Se till att det finns kontaktuppgifter och gärna ett kontaktformulär som kunder kan fylla i. Håll hemsidan uppdaterad med den senaste informationen och gör det så enkelt som möjligt att navigera.

Driver man en hemsida för privat bruk eller till vänner och familj är det ofta för att dela information, bilder och liknande. Är det ett inlägg som man vill hålla mer hemlig går det att aktivera lösenord som gör att endast personer med rätt lösenord kommer kunna läsa. Tänk på att många idag använder sig av en mobil enhet, anpassa därför hemsidan så att den känner av vad användaren surfar ifrån. På en mobil enhet ser det annorlunda ut jämfört med om man surfar från en dator.

Är det ändå svårt att skapa en bra hemsida kan man alltid anlita någon som hjälper till. Antingen med uppbyggnaden av hela webbplatsen eller bara utvalda delar. Kom ihåg att enbart använda som är okej att nyttja, andras privata bilder får man inte använda hur som helst.

Få användare att hitta till hemsidan

När hemsidan är klar gäller det att få personer och hitta dit. Dels bör man använda sig av SEO. Det vill säga att man kopplar ihop hemsidan med olika sökord. När en person använder sig av en sökmotor så vill man att hemsidan ska komma så långt upp som möjligt bland sökträffarna. Då är sannolikheten större att användaren klickar sig in.

Marknadsföring är en annan viktig del. Be nära och kära sprida ordet, men se också till att synas på exempelvis sociala medier. Anordna en tävling där man ska dela hemsidan och lotta ut ett pris till vinnaren. Det är ett väldigt billigt och enkelt sätt att snabbt se till att information sprids ut. När de första kunderna har använt sig av hemsidan bör man uppmuntra dem till att lämna betyg och omdömen. Erbjud en rabatt till alla som lämnar ett omdöme, på så sätt är det stor sannolikhet att de som är nöjd också kommer att använda sig av varorna eller tjänsterna igen.

Om det är dags att ha någon kampanj eller annat erbjudande är det också bra att se till att den informationen når ut. Hela tiden handlar det om att vara aktiv och hålla all information ständigt uppdaterad. Ingen kund tycker om att mötas av gammal information när det är något man söker. Då är det lätt att lämna rätt omgående och leta lyckan på någon annan hemsida istället.