Domänen, din hemsidas webbadress

Ett grundläggande steg när du ska skapa en egen hemsida är att välja och registrera ett domännamn, eller kort och gott en domän. Domännamnet bör vara representativt för hemsidan och företaget. Det bör även vara enkelt för användare att komma ihåg, och det är även lämpligt om det är sökordsoptimerat, så att det kommer högt upp bland Googles sökresultat när användare söker på ord relaterade till hemsidan. Det finns som sagt en hel del saker att tänka på och som man behöver förstå när man ska välja sitt domännamn – och därför ska vi i den här artikeln gå igenom hur ska man gå tillväga och vad bör man tänka på.

Funktion och uppbyggnad

Domännamnet fungerar som en adress till din hemsida. Det är namnet som användare behöver skriva in i sökrutan när de vill besöka sidan, till exempel https://www.google.se/. Ett domännamn består av olika delar som separeras med punkter. Maximalt kan ett domännamn innehålla 127 delar. Domännamnen börjar oftast med en subdomän. Det kan till exempel vara www, ftp, mail eller sv. När det gäller sv fallet så representerar subdomänen språket på sidan, men det kan också handla om funktion (www för webbserver, ftp för filservrar och mail för e-postserver). Domännamnen avslutas sedan med en ändelse, så kallade TLD (Top Level Domain) eller toppdomän. Dessa kan vara till exempel .se, .com eller .nu. Här behöver du alltså göra ett val av vilken TDL du vill använda. Om du ska använda hemsidan för ett svenskt företag som riktar sig mot svenska kunder, så är det lämpligt att använda sig av .se, eftersom det är lätt att komma ihåg och dessutom kan upplevas som tryggt och seriöst av användarna, vilka ofta förväntar sig att ett svenskt företags hemsida slutar på just .se.

Att välja domännamn

Det finns flera olika saker att tänka på när man ska välja namn. Ofta vill man kanske att hemsidan ska ha samma namn som företaget, men har man ett ganska vanligt namn eller vanliga ord i namnet så kan det vara upptaget. Då går det alltid att testa sig fram med olika toppdomäner. Om till exempel .se upptaget, så kanske namnet går att få med .net eller .org. När du väljer domännamn är det viktigt att tänka på sökoptimeringen. Du vill välja ett namn som ger dig så bra skjuts upp i Googles sökresultat som möjligt. Det kan därför vara en god idé att inkludera så många ord som möjligt som man kan tänka sig att användare söker på när de vill hitta ditt företag. Att använda sig av å, ä och ö i sitt domännamn har ingen direkt negativ effekt på sökoptimeringen. Däremot kan det vara en bra idé att registrera domännamnen både med och utan prickar så att användaren kommer till din hemsida vare sig den skriver med eller utan prickar.

Att välja domännamn

När du har bestämt dig för ett domännamn och sett till att det är ledigt så behöver du registrera domännamnet. Vanligtvis sker registreringen via en återförsäljare. Dessa har fått rätt att administrera de olika toppdomänerna från ISOC (Internet Society). Internetstiftelsen i Sverige ansvarar till exempel för Sveriges och Nius toppdomäner .se och .nu.  Under de olika toppdomänerna gäller olika regler för hur domännamnet få ser ut. Till exempel vilka tecken som får användas och även specifika namn.

 

Nu är du förhoppningsvis redo att starta igång din hemsida!