En resa genom webbdesignens historia från då till nu, del 2

Så var det dags för den andra delen i ämnet webbdesign. I första delen tittade vi på när internet introducerades för första gången, hur den första så kallade webbdesignen såg ut och hur utvecklingen sakta gick framåt med hjälp av tabeller. Räddningen och det riktigt stora genombrottet inom webbdesign skulle dock komma under 1995 i och med introduceringen av Datorer, internet och dess utveckling är ett av mina intressen, men jag måste erkänna att när det gäller webbdesign så är mina kunskaper väldigt begränsade, även om jag under perioder har gjort försök, om än tafatta sådana, med att prova på webbdesign. Att dessa försök var mindre lyckade, behöver vi inte gå in närmare på men jag gjort ett försök i alla fall. Även om mina kunskaper kring ämnet inte är på topp så är det ändå intressant att läsa om utvecklingen, speciellt då historia är ett av mina andra intressen. Av den anledningen tänkte jag nu göra en resa genom denna värld, från när allt började fram till idag.

Räddningen kom

Begräsningarna med det system man hade använt fram till 1995 var tydliga och det behövdes något stort för att kunna ta steget vidare och detta var precis det som kom under -95 i och med introduktionen av JavaScript, det var svaret på alla dom begräsningar som HTML hade. Detta gjorde saker möjligt som tidigare inte kunnat genomföra eller förenklade implementeringsprocessen avsevärt. Problemet med javascript var dock att det lades ovanpå en befintlig webbsida och man var tvungen att ladda upp dessa script vid sidan av själva designen men visste man hur man använda java och gjorde det på rätt sätt då kunde det vara ett riktigt bra verktyg att implementera och bruka. Idag så använder man sig inte av java i samma utsträckning, speciellt inte om man kan få fram samma funktioner genom CSS.

Stora genombrottet

Redan året efter att java hade introducerats för världen kom sedan det riktigt stora genombrottet inom webbdesign när Flash släpptes. Med flash försvann alla tidigare begräsningar inom webbdesign och teknologin gav designers en frihet som de aldrig tidigare upplevt och bäst av allt, på en och samma plats. Man kunde designa vilka former man ville, använda alla typer av layouts, animeringar, köra samspel mellan olika program och funktioner och använda sig av vilket typsnitt man ville, från en och samma plattform! Slutresultatet packas i en och samma fil som sedan skickas till webbrowsern för att se slutresultatet. Detta var det stora genombrottet inom webbdesign och den gyllene perioden för utvecklare. SÅ länge man hade lite tid och den senaste plugin installerad, fanns det inget som stoppade en. Självfallet fanns det också nackdelar även med denna nya, enastående funktion och i detta fall var det att flash inte var allt för öppet eller sökvänligt och att det krävde betydligt större processorkraft jämfört med tidigare versioner som java eller HTML. Efter en lång period av stor användning och popularitet så började intresset sakta falla, speciellt efter att Apple under 2007, vid introduceringen av deras första iPhone, beslutat sig för att inte använda sig av flash. Detta skickade signaler till marknaden och det dröjde inte länge förrän andra följde efter i Appels fotspår. Förstå mig rätt nu, jag syftar fortfarande inom webbdesign, inte andra användningsområden.