En resa genom webbdesignens historia från då till nu, del 3

Resan genom webbdesignens historia har tagit oss genom utvecklingen av HTML, vidare till Java script och introduktionen av flash. Avsnitten kring dessa ämnen finns att läsa i den första och andra delen kring ämnet webbdesignens historia. Omkring samtidigt som att marknaden introducerades för flash, kom det även kom ett verktyg som underlättade designimplementeringen från en mer teknisk aspekt, i och med introduktionen av CSS.

Även om mina kunskaper kring ämnet inte är på topp så är det ändå intressant att läsa om utvecklingen, speciellt då historia är ett av mina andra intressen. Av den anledningen tänkte jag nu göra en resa genom denna värld, från när allt började fram till idag.

Introduktionen av CSS

CSS introducerades mer eller mindre omkring samma tid som flash kom ut och detta gav designers möjligheten att använda sig av en bättre möjlighet att strukturera designen från en teknisk aspekt. CSS eller Cascading Style Sheets som det betyder, var ett ganska enkelt men smidigt koncept där man i korthet separerade innehållet från presentationen. Med andra ord så formades sidan och utseendet skapades i CSS men allt innehåll utformades i traditionella HTML. Visst, de första versionerna av CSS var långt ifrån användarvänliga eller flexibla, snarare tvärt om. Men det största problemet var inte flexibiliteteten utan kompabiliteten med webbläsare då inte alla webbläsare stödde CSS inledningsvis. Det skulle ta ett par år innan man lyckats få med sig alla de stora leverantörerna av webbläsare och att marknaden kunde använda sig av CSS i större utsträckning. Men problemet man stötte på då, även om majoriteten av läsarna hade stöd för CSS var nu att de var inte alla i synk när det gällde uppdateringar, så en webbläsare kunde ha de senaste uppdateringarna och därigenom ge tillgång till nya funktioner, som gamla versioner inte hade stöd för, vilket gjorde det till en mardröm för utvecklare. Och bara för att klargöra, CSS är inte ett programmeringsspråk, det fungerar mer som en tolk som tolkar och översätter befintliga språk. Borde en programmerare kunna kodning? Jo kanske, borde samme person lära sig hur CSS fungerar, utan tvivel!

Rutnät och ramverk

I och med att användaren utvecklas och så även verktygen som användes, var man tvungen att försöka hålla jämna steg med denna utveckling. Nästa stora problem för designers var det ökande användandet av mobila enheter som smartphones och surfplattor. Att utveckla ett system som gjorde det möjligt att surfat med en mobil enhet var ett problem i sig men frågan var nu om man skulle använda sig av samma layout for dessa mobile enheter eller om man skulle använda en nerskalad version. Till detta kom sedan hastigheten, då detta var ett problem inledningsvis eftersom det krävdes en hel del att ladda webbsidan och användarens kvot användes således upp väldigt fort. För att komma till bukt med problemen och hitta en lösning som skulle fungera implementerade man ett rutnät och ramverk. Nästa steg var att standardisera de vanligt förekommande elementen så som formulär, navigering, knappar och att paketera allt på ett sätt så att det kunde återanvändas gång på gång. I korthet, göra ett bibliotek av alla visuella element som innehöll all nödvändig kodning och det var här som vi introducerades lösningar som Bootstrap och Foundation.