Säkra din dator

Inte många vet att varje dator uppkopplad till internet är utsatt för hackerattacker. Varje information och data som är tillgänglig till användaren kan enkelt bli tillgänglig till hackern som bröt in på datorn. Man ska komma ihåg att det inte finns många möjligheter man kan skydda sig mot hackerattacker, men det finns många olika sätt att försöka. Det som är viktigast är att inte spara de mest känsliga information (t.ex sådana som lösenord till sin bank) på datorn. Den vanligaste användare har nästan ingen chans mot hacker med erfarenhet och det bästa skyddet är att använda datorer som om någon annan hade full tillgång till det vi gör.

Vad kan man göra för att försöka skydda sig mot hackerattacker?

Det vanligaste sätt som hackare får veta om en given dator är genom att öppna konstiga webbsidor på nätet. Man ska inte öppna okända länkar och förstå att vissa webbsidor finns bara på för att hämta information om oss. Man ska nämligen följa den enkla regeln att man inte ska uppge information som man inte skulle ge en person på gata. Hackare väljer alltid det svagaste mål som inte kan skydda sig. Det är helt klart för dem att en sådan person inte vet vilken information som inte ska delas med främmande.

Det är väldigt viktigt att alltid ha installerad och aktiverad antivirus och brandväggar på sina datorer. Inte minst viktigt är att aldrig öppna okända applikationer och ladda ner “kostnadsfria” program från internet. Varje dator kan försöka skydda sig mot applikationer som försöker att installera sig själva. Det är ofta fallet att den själva datorn vet bättre att en viss applikation kan vara skadlig. Man kan säga att skadlig applikation inte kan installeras själv, men man kan installera dem utan att veta att de är skadliga. Det är just varför man ska använda och installera endast applikationer som kommer från säkra källor. Sådana saker som annorlunda lösenord i varje ställe man loggar sig in ska inte underskattas. En av de vanligaste hackerattacker är så kallad hård attack. De försöker bryta sig in på konto utan att veta vad lösenord är. I detta syfte används en lista över de mest populära lösenord (till exempel Lösenord123 eller Lösenord1!). Det är extremt viktigt att undvika sådana lösenord.

Vad kan man göra för att försöka skydda sig mot hackerattacker?

Är det värt det att skydda sig mot hackerattacker?

I världen som vi lever i nu, information är det som är mest värdefull. Det är alltid värt att skydda sin anonymitet och känsliga information. Det gäller inte bara pengar utan information om familj, vänner, händelser och helt enkelt allting som man inte vill dela med främmande människor. Det är särskilt viktigt om man arbetar med information. Personer inom sådana yrken som politiker, läkare eller till och med lärare ska se till att data som de bearbetar ska inte läcka ut. Många underskattar betydelse av information som behålls på datorer. Det är dock viktigt att komma ihåg att man inte endast har data om sig själva utan vanligtvis har massa konversationer med andra personer som inte heller vill att någon information ska läcka ut.