Tjäna pengar på din hemsida genom att sälja annonsplats

Det finns olika sätt att dra in lite extra pengar om man har en hemsida. Naturligtvis är det i första hand hemsidans huvudämne som säljer bäst, men det finns också andra sätt som kan inbringa pengar. En av dessa är att sälja annonsplats på hemsidan till företag som är i samma bransch som du eller som åtminstone säljer något som även dina potentiella kunder kan ha nytta och glädje av. Är du t ex personlig tränare med eget företag, så kan du göra reklam för olika träningsredskap eller hälsokost på hemsidan. Har du en blogg om mode och design så finns det många modeföretag och klädbutiker som vill köpa en annonsplats hos dig. Möjligheterna är oändliga.

Google AdSense

Detta är det enklaste sättet att få en extra inkomst. AdSense är Googles eget annonssystem som syns lite här och var på Internet och genom att klicka på en AdSense genererar det pengar för den som äger annonsen. Att skaffa AdSense är enkelt. Genom att gå in på Adsense kan man klicka sig fram för att logga in på sitt Google-konto eller skaffa ett konto. Därefter följer man instruktionerna för att få in matchande annonser på sin hemsida. Man kan välja om man vill ha stöd och hjälp med detta. Adsense är ett slags affiliate program, men det finns även många andra bolag som har ett sådant system.

Affiliate

Affiliate

Affiliate är alltså ett särskilt program för annonsering på hemsidan. Man kan tjäna bra med pengar som affiliate, antingen genom klick på annonsen och/eller genom att man får en vinstandel då den som klickat sig vidare till annonsörens butik faktiskt köper en produkt. Som affiliate kan man då få t ex 10% av försäljningen. Om man har en välbesökt hemsida så kan det i längden bli ganska mycket pengar. En del företag betalar för s k leads, d v s när någon tecknar upp sig för företagets nyhetsbrev genom din annons. Det finns flera olika affiliatenätverk, bl a Adrecord, Tradedoubler och Double.

AdWord

Detta är dessvärre inget som man tjänar pengar på utan tvärtom själv investerar i för att hitta besökare till sin hemsida. AdWord är ändå värt att nämna eftersom det liksom Adsense är Googles eget program och f a för att det som företagare är en god idé att kombinera AdWord med Adsense. Många företagare med hemsidor vill ju själva synas ute på nätet och annonserar sina produkter eller tjänster med hjälp av AdWords. Om man som företagare kombinerar sin egen annonsering med AdWords parallellt med Adsense-programmet, så får man ju tillbaka en del av de pengar som man har lagt ut på annonser. Med lite uthållighet och envishet så kan man så småningom få en välbesökt hemsida och genom Adsense-annonser tjäna mer än vad man spenderar.

Hur gör man?

Det är smart att gå med i flera olika affiliateprogram och sedan själv göra reklam för sin hemsida, t ex på Facebook och Google. Då kommer besökarna och kunderna att hitta den lättare. Därefter kommer du att se vad det har för utdelning, men ha tålamod. Det går inte på ett par dagar. Internet har vuxit sig enormt och det kan ta lite tid innan det ger resultat.